Kaposvár s(z)aga 943.

1990. április 4., szerda
Hülye érzésem volt reggel, s csak a nagyszünetben jöttem rá, mi i a baj: tulajdonképpen, hogy ma dolgozni kellett. Úgy megszoktam, hogy az elmúlt években, egészen pontosan amióta élek, mindig, ezen a napon katonai parádét néztem, nem kellett iskolába menni, később dolgozni, egész nap volt műsor a tévében, s néha leadtak valami normálisabb filmet is. Ma pedig semmi iskolai ünnep, de még egy vers sem, hanem rendes tanítás. Persze nem hiányzott a dolog, csak furán éreztem magam. Hazafelé aztán láttam, akadtak, akik nem érzékelték a változást: a Szabadság parkban az MSZMP nagyban koszorúzott, s szovjet katonai tányérsapkákat is láttam, tehát ők is tiszteletüket tették.

A tévéből kiderült, ez országos program volt az ideiglenesen nálunk állomásozóknak, ugyanis ahol lehetett, koszorúztak. Jellemző, hogy a tévé kivonult a pesti Szabadság térre, s leadta a Híradóban, ahogyan a déli hadseregcsoport főnöke és a nagykövet megemlékezett. És persze nem voltak egyedül, ott volt az MSZMP, az elnöke, Thürmer Gyula még beszédet is mondott, valamint a Münnich Ferenc Társaság is képviseltette magát. Ahhoz képest, hogy utóbbiak fél éve még reformerekként tündököltek… Thürmer Gyula szerint a kelet-közép-európai baloldal vereségei az egész európai baloldali mozgalomra hatással vannak, s a szociáldemokráciát fenyegeti tényleges veszély, ezért össze kell fognia az európai baloldali pártoknak. Hát nem tudom, hány nyugati szocialistát hozott lázba…

Sokkal inkább, amit szintén a műsorban mondtak be, hogy már akkora az ózonlyuk, hogy egy szimpla leégés is bőrrákot okozhat. Dél-Amerikában, ami ugye közelebb van az Antarktiszhez, mint Európa, ugrásszerűen megnőtt a bőrrákosok száma. Mondjuk ez csak nyárra érvényes nálunk, de azért elgondolkodtató, főként nekem, aki májusban jól megégette magát eddig a nappal, lehámlott, aztán onnantól bírtam a napot.

A Híradóban persze a választás volt a leghangsúlyosabb anyag, megkérdeztek minden pártot, mit vár a vasárnaptól. Az MDF negyven százalékát az összhelyeknek, ami szerintem elég nagyképű elvárás, a szocialisták velük ellentétben elég pesszimistának tűntek, ugyanis egyedüli baloldali pártként azért siránkoztak, hogy mindenki ellenük köt szövetséget. És? Meglepődtek?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>