Kaposvár s(z)aga 945.

1990. április 6., péntek
Sári ma már jobban volt, s úgy tűnik, Bence sem kapta el a vírust – amiről kiderült, tényleg az, Gál Karesz felhívott, s mondta, tegnap és ma éjjel kilenc helyre hívták -, azaz nagy az esély, hogy megúsztuk. Persze anyósom azért átjött, s délelőtt megint ő volt Sárival, hogy aztán suli és bevásárlás után megint cseréljünk, s én szórakoztassam a fiamat. Mert ma, a tegnappal ellentétben nagyon is igényelte, szó sem volt korai alvásról, számomra pedig békés tévézésről. Ráadásul a tévé és a béke szavak most már amúgy sem férnek össze, ugyanis lemondott az MTV elnöksége, megelégelték a rengeteg – amúgy szerintem jogos – kritikát. Persze azért a kampánycsendig kihúzták…

Úgy látszik, a sajtó teljesen megőrült a választások végére. Egy csomó megyében lázadnak az ellenzéki pártok a Springer ellen, de mégsem ott került sor kenyértörésre, hanem Veszprémben. Ahol ma hirtelen megjelent egy másik lap is, ami még nem lett volna probléma, csak éppen ezzel párhuzamosan a régit nem vállalta tovább a nyomda és a lapterjesztő. Így aztán Pesten kellett nyomni, s az újságírók terítették… Látszik, hogy a választások a sajtón belül is nagy átalakulásokat hoznak majd.

Hogy aztán a változások jók lesznek-e, arról majd az idő dönt csak, az NDK-ban például ma az NSZK ellen tüntettek, mert azt akarják, hogy 1:1-ben váltsák át a keletnémet márkát nyugatira, míg Bonn 2:1-et javasolt. És hogy mennyire gyorsan felejtenek az emberek: a volt állampárt felhívására mentek tízezrek az utcára, pedig nyáron még éppen ellenük tüntettek. Kíváncsi vagyok, ez lesz-e Szlovéniában is, ahol vasárnap hozzánk hasonlóan választanak, méghozzá ott is több pártból. És ahogy a helyzet alakul, simán elképzelhető, hogy nyernek a függetlenség pártiak, azaz Jugoszláviában sem lesz egyszerű az élet.

Addig persze remélhetőleg nem jutnak el, mint a románok Marosvásárhelyen, azaz a nemzetiségi ellentétek nem torkollnak tragédiába. És főként nem olyan konklúzióval, mint ott: ma elítéltek egy csomó magyar cigányt, akik ellen az volt a vád, hogy románokra támadtak. Nos, ők voltak, akik a környező falvakból bementek a városba, amikor meghallották, hogy a Vatra által behergelt román csürhe pogromot rendezett a magyarok ellen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>