Kaposvár s(z)aga 947.

1990. április 8., vasárnap
Délelőtt elmentünk szavazni, természetesen megint Király Bélára, s a szűk rokonság és ismeretségi kör sem változtatta meg a véleményét két hét alatt, azaz mindenki hozta a papírformát. Este izgatottan ültem le a tévé elé, s most tényleg sokkal gördülékenybben mentek a dolgok, tizenegy órára egy csomó helyen eldőlt a képviselői mandátum sorsa, erről be is tudtak számolni. Jellemző, hogy kevesebb mint ötven százalék ment el szavazni, azaz azzal, hogy az MSZP sok helyen kiesett, az MSZMP-nek pedig esélye sem volt sehol, sokan otthon maradtak.

A tévé leggyakrabban az MDF Bem téri székházába kapcsolt, ahol az idő előrehaladtával egyre nagyobb volt a tömeg, s egyre jobb a hangulat. Még éjfél előtt jártunk, amikor nagyjából világossá vált, hogy a Fórum megnyerte a választásokat, a visszalépéseknek köszönhetően egy csomó helyen meg tudták fordítani az állást. Ami meglepő volt, hogy sok budapesti kerületben is ők győztek, pedig az első forduló után úgy tűnt, a főváros az SZDSZ-é. Antall József ki is jelentette, szerinte elképzelhetetlen, hogy pártja nélkül alakuljon kormány, s azt is hozzátette, hogy ők a kisgazdákkal és a kereszténydemokratákkal akarnak kormányozni. És ha ez tényleg így van, akkor így is lesz.

Velük ellentétben a Fidesznél és az SZDSZ-nél elég komor volt a hangulat, a fiatal demokraták például egyértelműen nagy vesztesei lettek a mindenféle visszaléptetéseknek. Zoli nagyon le volt lombozva, ugyanis úgy tűnt, csak Kövér Laci Pápán, valamint Szájer Sopronban tud nyerni, még Orbán Viktor és Fodor Gábor is kikapott. A szabad demokraták is jobb eredményre számítottak, legalábbis Kis János ezt mondta a tévének. Azt is bejelentette, mivel az erővonalak kialakultak, így mostantól ellenzéki szerepre készülnek, s ők lesznek a legnagyobb ellenzéki párt az országgyűlésben.

Zoli éjfél előtt megint felhívott, s mondta, hogy legalább Kaposváron jól szerepeltünk, ugyanis Király Béla majdnem hatvan százalékot kapott, s meglepetés, hogy a szocialista De Sorgo csak néhány tizedszázalékkal verte meg Hegedüs Lajost, aki pedig függetlenként eleve hátránnyal indult. A másik kaposvári körzetben a kisgazda Tarjánné vezetett, míg Siófokon egy SZDSZ-es fickó, a többiről még nem tudott semmit mondani a haverja a Somogyinál. Összességében nem örültem az eredmények hallatán, viszont az is igaz, átéreztem, történelmi a pillanat, hiszen biztosan lezárult a negyven év szocializmus.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>